Oznaczenia alergenów oraz oznaczenia wskaźników odżywczych
Oznaczenia alergenów:
GLU – Zboża zawierające gluten,
SKR – Skorupiaki i pochodne,
JAJ – Jaja i pochodne,
RYB – Ryby i pochodne,
OZI – Orzeszki ziemne i pochodne,
SOJ – Soja i pochodne,
MLE – Mleko i pochodne,
ORZ – Orzechy,
SEL – Seler i pochodne,
GOR – Gorczyca i pochodne,
SEZ – Nasiona sezamu i pochodne,
SO2 – Dwutlenek siarki, siarczyny,
ŁUB – Łubin i pochodne,
MIĘ – Mięczaki i pochodne,
Oznaczenia wskaźników odżywczych i ich kolejność w jadłospisach:
1- Wartość energetyczna,
2- Białko ogółem,
3- Tłuszcz,
4- Węglowodany ogółem,
5- Węglowodany przyswajalne,
6- Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem,
7- Błonnik pokarmowy,
8- Sól,
9- Suma cukrów prostych